Uushankintahinta

Lähettänyt Mika Lahti La, 25.11.2017 - 19:20
prosentit

 

Uushankintahinnan osalta verohallinnon ohje määrittää seuraavaa:

"Uushankintahintana käytetään automallin maahantuojan tai sen puuttuessa tukkukaupan ilmoittamaa automallin yleistä suositushintaa. Toimitusmaksua ei lisätä auton hintaan uushankintahintaa laskettaessa."

Yrityksen autopolitiikan perustuessa pelkästään verotusarvoon ei auton hankintahinnan osalta siis kannata itse vaivautua tinkimään hintaa alemmas, koska verottaja huomioi kuitenkin vain suositushinnan verotusarvon laskennassa. Tämän lisäksi huomioitavaa on oikeastaan vain se, että tilaushetken ja käyttöönoton välissä mahdollisesti tapahtuneet autoveron muutokset saattavat aiheuttaa muutoksen myös tilaushetkellä arvioituun perusarvoon, esimerkki ja selvennös verohallinnon ohjeesta:

"Esimerkiksi 20.10.2015 ostetulle ja tilatulle autolle, joka ensirekisteröidään 30.1.2016 otetaan autoveroton hinta lokakuun hinnastosta ja autovero lasketaan tähän hintaan tammikuun 2016 verotason mukaan. Auton veroton hinta on siis tilaus- ja kauppasopimushetken mukainen todellinen hinta lukuun ottamatta autoveroa. Auton suositushinta saadaan lisäämällä hintaan autovero ensirekisteröintipäivän mukaisena."

Mikäli autopolitiikka perustuukin prosenttiosuuteen leasing-vuokrasta, on auton todellisella hankintahinnallakin merkitystä. Usein kuitenkin leasing-ytiön tai leasing-yhtiön asiakkaana olevan yrityksen ennalta sovitut alennusprosentit vievät autokauppiaan jo sen verran pienelle katteelle, että autokohtaista lisäalennusta lienee hankala saada neuvoteltua.

Uushankintahinnan osalta optimointia ei siis oikeastaan voi tehdä, ellei sitten autoverotuksessa ole tapahtumassa joku merkittävä muutos. Veromuutosten käyttöönoton ajoittuessa monesti vuoden ensimmäiselle päivälle, saattaa käyttöönotto vuoden alussa vaikuttaa hyvältä ratkaisulta, mutta ennen hankintapäätöstä kannattaa huomioida myös hankinnan ajankohta-artikkelissa esitellyt laskelmat, joiden mukaan auto kannattaisi ottaa käyttöön vuoden viimeisimpinä päivinä. Lisäksi optimoitia voi tehdä myös lisävarusteiden hankinnassa erityisesti käyttämällä sivuston lisävarustelaskuria.