Android Auto navigointi

Lähettänyt Mika Lahti Su, 28.04.2019 - 10:14
Android Auto navigoinnissa

 

Päivitys 10.9.: Tämä artikkeli käsittelee Android Autolla navigointia käytettäessä Android Auton vanhaa käyttöliittymää. Vaikka navigoinnin osalta toiminnallisuudet ovatkin samat, on käyttöliittymä muuten uudistunut. Liisää uudeistuksesta tässä.

 

Android Auton asentamisessa suurin motivaatio itselläni oli navigaattorin saaminen auton keskikonsolin näytölle, sen sijaan, että navigointia yrittäisi puhelimella. Android Auton käyttäminen navigointiin tuo selviä säästöjä auton hankintakuluissa, kun auton valmistajan navigointipaketin voi jättää valitsematta lisävarusteiden listalta. Aivan ongelmatonta Android Autolla navigoiminen ei kuitenkaan vielä ole.

Edellisessä jutussa paneuduin Android Auton asentamiseen, joka vaatii toistaiseksi pientä kikkailua, koska virallisesti Android Auto ei ole vielä asennettavissa Suomessa. Tässä jutussa käsitellään Android Auton käyttöä nimenomaan navigointitarkoituksessa. Sarjan kolmannessa artikkelissa tarkastellaan järjestelmän käyttöä muiden toimintojen osalta.

Google Maps navigointi

Asennuksen mukana tulee Google Maps pohjainen navigointimahdollisuus ja sen käyttö onkin sujuvaa. Parasta Android Auton kanssa navigoidessa on, että osoitteiden naputtelun voi lähes täysin unohtaa hyvin toimivan puheohjauksen ansiosta. Jos kodin osoite on asetettu Google Maps tietoihin, voi kotiin navgioida aina komennolla "navigoi koti" tai pelkästään myös "koti". Vastaavasti voi hakea tunnettuja paikkoja sanomalla "Jumbo" tai sanomalla suoraan osoitteen, esim. "Fabianinkatu 14, Helsinki"

Google Maps navigoinnin aloitus

 

Google Maps tuo myös kyseisen paikan aukioloajan ja puhelinnumeron näkyville, jolloin omaa saapumisaikaa on helppo verrata aukioloaikaan ja tarvittaessa voi myös ottaa puhelun suoraan Google Maps näkymästä. Tämä on erittäin kätevä ominaisuus, jota ei perinteisistä navigaattoreista löydy.

Google Maps hakutulos, jossa aukioloaika ja puhelun mahdollisuus

 

Sulkemisajan ollessa lähellä, Google Maps osaa myös varoittaa ajan käydessä vähiin.

Google Maps varoittaa sulkemisajasta

 

Navigointi Google Maps navigaattorin kanssa on sujuvaa; ääniopastus tapahtuu selvästi suomeksi ja muutenkin navigointi on varmatoimista. Google Maps -navigaattorista puuttuu kuitenkin muutama ominaisuus, jotka ainakin omassa navigaattorissa haluaisin olevan, nimittäin todellisen nopeuden näyttö, vallitsevan nopeusrajoituksen näyttö ja, ennen kaikkea, varoitukset nopeusvalvontakameroista.

Pelkästään puhelimella navigoitaessa ratkaisuksi riitti TomTom Nopeuskamerat -sovelluksen laittaminen päällekkäistilaan, jolloin sovellus toimi puhelimen Google Maps sovelluksen päällä. Android Auton kanssa päällekkäistila ei kuitenkaan toimi auton näytöllä. Ratkaisu löytyy sen sijaan Goolen 2013 omistukseensa hankkimasta Waze-sovelluksesta.

Wazen asennuksen jälkeen navigointisovelluksen pääsee valitsemaan painamalla Android Auton karttanäppäintä kaksi kertaa, jolloin navigointinäppäimen pieni nuoli kääntyy osoittamaan ylöspäin ja esiin avautuu kuvan mukainen valikko.

Navigaattorivalinnat

 

Wazen käyttö

Wazen kuvakkeen painamisen jälkeen Android Auto siirtyy Wazen navigointinäkymään ja tämän jälkeen puhekomennot ohjaavat Wazen navigointia Google Maps navigoinnin sijaan. Perusnavigoinnissa Waze toimii samaan tyyliin kuin Goole Maps. Vaikka Waze ei osaa suomenkielistä opastusta, sitä voi kuitenkin käskyttää Google Mapsin tapaan antamalla osoitteita ja paikkoja suomenkielisinä äänikomentoina.

 

Waze navigoinnissa

 

Ajotilassa Wazen näytöltä löytyvät tarvittavat ohjeet sekä Google Mapsista puuttuneet vallitsevan nopeusrajoituksen ja todellisen (GPS-) nopeuden näyttö. Lisäksi ajosuunnassa relevanteista kameratolpista saa varoituksen. 

Waze näytää myös nopeudet

 

Wazen ongelmat

Wasen osoitehaku toimii hienosti, jos hakee tietyn tunnetun paikan perusteella, kuten esim. Jumbo, mutta sen käyttö on haasteellista tarkan osoitteen komennolla, esim. "Fabianinkatu 14, Helsinki". Vaikka tarkka osoite näkyy Wazen tulosten yläreunassa, valintalistalla tarjotaan kuitenkin vain muita vaihtoehtoja.

Waze osoitetulokset

 

Yleensä listalta löytyy myös navigointimahdollisuus oikean tien nimen perusteella, mutta tämä tulos on ilman tarkkaa talonumeroa. Kuvien väriero selittyy sillä, että jälkimmäinen on parkkihallin valaistuksessa automaattisessa yö-tilassa oleva näkymä.

Waze ehdottaa vain tien tarkkuudella

 

Pidempien maalaisteiden kanssa tämä on erityinen haaste, kun haluttu kohde saattaa olla monen kilometrin päässä tien alkupisteestä. Vaikka oikea osoite näkyykin ylärivillä, en ole löytänyt keinoa päästä navigointitilaan tuolla osoitteella. Rastista ehdotusvalikko sulkeutuu ja Waze palautuu osoitteettomaan navigointiin. Joinain kertoina haku kuitenkin toimii myös suoraan tarkalla sijainnilla, mutta en ole löytänyt toiminnasta säännönmukaisuuksia.

Wazen kanssa on ajoittain pidemmillä matkoilla esiintynyt myös ongelmallisia tilanteita, jossa Waze yllättäen jää jumittamaan tiettyyn pisteeseen. Tällöin normaalin nuolen sijaan tien päällä näkyykin vain piste kuten alla olevassa kuvassa. Tilanne ei korjaannu itsestään vaan vaatii aina jonkinlaista säätöä. Joskus ongelma ratkeaa käymällä Android Auton päävalikossa ja toisinaan joutuu irrottamaan koko puhelimen piuhasta ja aloittamaan alusta. Toisaalta tämä ongelma on esiitynyt vain Skoda Octavian kanssa, joten sillä saattaa olla jotain tekemistä ko. automallin kanssa. Tätäkin ongelmaa esiintyy vain ajoittain, joten juurisyiden hakeminen ongelmaan on ollut ongelmallista.

Waze jumissa

 

Wazen sosiaalinen puoli

Wazessa on myös erityinen sosiaalinen ulottuvuus. Punaisen pallukan takaa avautuvasta valikosta voi helposti raportoida tiellä havaittuja ongelmia, jotka sitten hyödyntävät muita Wazen käyttäjiä. Esimerkiksi tien reunaan hajonneen auton voi raportoida tiellä olevaksi vaaraksi, jolloin muut Wazen käyttäjät, jotka lähestyvät kohtaa, saavat navigaattoriinsa varoituksen. Myös kartan virheistä voi raportoida, jolloin aktiivinen käyttäjäkunta voi tehdä korjauksia raporttien pohjalta.

Wazen sosiaalinen raportointi

 

Android Autolla navigointi ulkomailla

Android Auto navigaattorin käyttö on hyvin hyödyllistä myös ulkomailla matkustellessa, koska vuokra-autoihin saa tutun navigointinäkymä usein yksinkertaisesti kytkemällä puhelimensa autoon ja siirtymällä Android Auto -tilaan. Tällöin säästää aikaa kun ei tarvitse tutustua uuteen mallikohtaiseen navigaattorin ja sen käyttöön, tai toisaalta navigaattorin saa tällä tavalla myös autoon, jossa sitä ei ole vakiona. Android Auton kautta tutun navigaattorin saa heti esille ja halutun osoitteen on voinut asettaa jo etukäteen Google Maps tai Wazen suosikkeihin.

Kuvassa Waze käytössä Saksassa vuokra-autossa. Käytännön huomiona ongelmallisiksi ovat muodostuneet vain ne kerrat, jolloin alle on sattunut Mercedes-Benz tai BMW, joissa Android Auto ei olekaan ollenkaan saatavilla. Nämä valmistajat tarjoavat Android Auton liitettävyyden vain osana erillistä lisävarustepakettia, joka ei tunnut osuvan yksiin vuokra-auton varustelun kanssa.

Vuokra-auton navigointi

 

Loppukommentit

Loppuyhteenvetona navigointi Android Auton kanssa on huomattavasti autoilua helpottava kokemus, mutta kehityksen toivoisi vielä kehittyvän. Tällä hetkellä on tehtävä valinta hyvin suomea puhuvan ja varmatoimisen Goole Mapsin ja toisaalta kattavamman, mutta hieman epävarmemman ja vain englanniksi opastavan Wazen välillä. Täydellinen yhdistelmä olisi, jos Google päättäisi jossain vaiheessa yhdistää nämä omistamansa palvelut, jolloin Wazen nopeusnäyttö sekä POI-varoitukset tulisivat toivottavasti Google Maps navigaattoriin. Tällä hetkellä Wazen käyttö vaatii vielä aika teknistä säätöä navigoinnin kanssa, joten en välttämättä suosittelisi heille, jotka arvostavat enemmän luotettavuutta. Puolittainen ratkaisu on ollut käynnistää ensin Waze ja sen jälkeen Google Maps, jolloin ainakin tolppavaroitukset kuuluvat taustalla, vaikka pääasiallinen navigaattori onkin Google Maps.