Asennus
Android Auto ei ole virallisesti vielä saatavilla Suomessa, joten paikallisesta Google Play kaupasta sitä ei vielä löydy, mutta asennuksen suorittamiseen on kuitenkin kolme tapaa: epävirallinen paketti, VPN-yhteys tai matkustelu.
Epävirallinen paketti
Voit ladata Android Auton epävirallisten paketin APKMirror sivustolta täältä. Itse luulin aikaisemmin, että tämä vaatisi puhelimen roottausta, mutta nähtävästi asennus onnistuu helpomminkin. Toki tämä tapa vaatii hieman teknisempää lähestymistä, ja joudutkin selvittämään puhelimesi arkkitehtuurin ennen oikean asennuspaketin valitsemista. APKMirror-sivuston FAQ-osiosta näet lisätietoja eri paketeista ja tämän lisäksi tarvitset tekniset tiedot juuri omasta laitteestasi. Tietoja voi tarkastella esim. asentamalla Droid Info -sovelluksen, jonka jälkeen näet kuvan 1 tapaiset tekniset tiedot laitteestasi.
Kuva 1 - Droid Info kertoo systeemin tekniset tiedot
Omassa puhelimessani on kuvan 1 mukaisesti kyseessä ARM64 arkkitehtuuri, joten oikea paketti kuvan 2 vaihtoehdoista olisi arm64 arkkitehtuurin tiedosto.
Kuva 2 - Android Auton APK vaihtoehdot
Jos APKMirror-sivuston käyttäminen epäilyttää, kuten itseäni epäilytti asiaa tuntemattomana, niin edellä mainittu FAQ-sivu listaa myös APKMirror-sivuston motivaatiot. Kuvauksen mukaan tarkoituksena näyttää olevan juurikin Android Auton kaltaisten hitaasti julkaistavien tai maantieteellisesti rajoitettujen virallisten versioiden tuominen käyttäjille ennen valmistajien virallisia julkaisuja. Sivusto on myös hyvin tunnettu, joten lataaminen lienee turvallista.
Puhelin ulkomailla - fyysisesti tai virtuaalisesti
Epävirallisen paketin lisäksi maantieteellisiä rajoituksia voi kiertää viemällä puhelin toisen maan alueelle. Yleisin tapa tähän on käyttää VPN-yhteyttä, eli virtual private network -yhteyttä, jossa puhelimen nettiliikenne kierrätetään toisen maan alueen kautta. Tämä onnistuu asentamalla puhelimeen VPN-ohjelmisto, jossa voit vaihtaa kohdemaan asetuksista. Esimerkiksi kotimainen F-Securen Freedome -sovellus mahdollistaa tämän kokeilujaksonkin puitteissa.
Saman voi tehdä ilman VPN-yhteyttä viemällä puhelin fyysisesti ulkomaanreissulle, ja sopivan työreissun osuessa omalle kohdalle kokeilinkin itse tätä vaihtoehtoa.
Suuntasin siis Saksassa toiveikkaana puhelimen omasta sovelluksesta Play-kauppaan, mutta tämä ei tuottanutkaan heti toivottua tulosta. Systeemi tietää tilini olevan suomalainen, joten sovellusta ei ollut saatavilla. Seuraavaksi koitin Chrome selaimella ladata Android Autoa Googlen virallisilta sivuilta, mutta tämäkin vei lopulta suomalaiseen Play-asennukseen, joten sekään ei onnistunut. Lopulta avasin Chrome-selaimen yksityisyyttä suojaavassa igognito tilassa, jonka jälkeen asennus onnistuikin samaisen Android Auto sivuston kautta Download-napilla. Tälläkin kerralla Download-napista avautuu kuvan 3 Play-kauppa, mutta nyt asennus on mahdollista.
Kuva 3 - Android Auto asennettavissa Play -kaupasta
Onneksi tämä kikkailu täytyy tehdä vain ensimmäisellä asennuskerralla, koska jatkossa puhelin osaa hakea ja asentaa päivitykset samaan tapaan kuin muillekin asennetuille ohjelmille kotisohvalta.
Android Auton saa myös näkyviin tässä vaiheessa Play-kaupan kautta, jos esimerkiksi haluaa lukea päivityshistoriaa, mutta tämä vaatii vielä hieman kikkailua. Jos hakukenttään syöttää kuvan 4 mukaisesti "android auto" niin ehdotettujen tulosten listalla näkyy kyllä Android Auto.
Kuva 4 - Android Auto näkyy ehdotetuissa hakutuloksissa
Mutta mikäli tästä jatkaa varsinaisiin hakutuloksiin hakunapilla, ei varsinaisessa tuloslistassa näy Android Auto, kuten nähdään kuvasta 5.
Kuva 5 - Varsinaisessa hakutuloslistassa Android Auto ei ole nähtävissä
Kuvan 4 ehdotetuista tuloksista täytyy siis erikseen painaa kuvalla varustettua Android Auto-tulosta. Sen jälkeen päästään kuvassa 6 näkyvään normaaliin Play-kaupan sovellusnäkymään.
Kuva 6 - Android Auto näkyy päivityshistorian kera Play-kaupassa Suomessa
Asennus on siis mahdollista tehdä pienellä kikkailulla myös Suomessa ja tämän jälkeen Android Auto saadaan ainakin päivitysten osalta toimimaan muiden Android-ohjelmien tapaan. Koska asennus Suomessa ei ole vielä virallisesti tuettua tähän kannattaa ryhtyä vain, jos hyväksyy pienen lisävaivan asennuksen osalta ja ymmärtää, että virallisen saatavuuden rajoittamiselle on varmasti olemassa syy, esimerkiksi vielä puutteellisessa käytettävyydessä. Seuraavassa jutussa tulenkin raportoimaan käyttökokemuksia Android Auton käyttämisestä navigaattorina. Lisäksi sarjan kolmannessa artikkelissa tarkastellaan järjestelmän käyttöä muiden toimintojen osalta.
Lisäys 9.5.2019:
Joidenkin Android One -pohjaisten puhelimien (Nokia yms.) kanssa ainut vaihtoehto asentamiselle saattaa olla epävirallisen paketin asentaminen APKMirror-sivustolta. Näiden järjestelmien osalta VPN-asennus tai fyysisesti ulkomailta tapahtuva asennus ei ole välttämättä onnistunut. Lisätietoja Android One-mallien ongelmista tästä englanninkielisestä artikkelista tai MuroBBS-keskustelusta.
Lisäys 10.9.2019:
Android Autosta tuli kesän aikana uusi versio. Uuden version asentamista ja käyttöliittymää koskeva artikkeli löytyy tästä.
- Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja