Android Auton uusi versio

Lähettänyt Mika Lahti Ma, 09.09.2019 - 22:10
Android Auto uuden version käyttöliittymä

 

Google julkisti uudistetun Android Auton käyttöliittymän kesä aikana ja nyt tämä uudistettu versio on ollut itsellänikin käytössä jo muutaman viikon ajan. En varsinaisesti seuraillut aktiivisesti uuden version saatavuutta, vaan vanha Android Auton käyttöliittymä ehdotteli suoraan auton näytöllä, josko haluaisin kokeilla uutta versiota - ja tietenkin halusin! Varsinainen päivitys sujui varsin mallikkaasti: Nopea asennus ja USB-johdon kytkeminen uudelleen nostivat näytölle uuden version käyttöliittymän.

Asennuksen jälkeen huomasin, että Android Auton asetuksissa on myös seuraavan kuvan mukainen valinta uuden version käyttöönotolle.

Uuden version voi kytkeä asetuksista

 

Suurin muutos liittyy käyttöliittymän täydelliseen uudistamiseen niin, että se muistuttaa pyöreine kuvakkeineen nyt enemmän Android-puhelimen (ja Apple CarPlayn) käyttöliittymää. Tämä helpottaa kuitenkin huomattavasti käyttöä, koska aikaisemmassa versiossa ohjelmat oli kelattava näkyviin oheisen näkymän listalta, jossa ainakin oman autoni näytössä näkyi vain kolme sovellusta yhdellä näytöllisellä.

Vanhan Android Auton valikko

Uusi versio tuo onneksi käytettävyyteen helpotuksia ja tärkeää ominaisuus onkin alla näkyvässä uudessa versiossa yläriviltä löytyvät lista neljästä viimeksi käytetystä sovelluksesta. Ensimmäisen rivin jälkeen muut sovellukset löytyvät puhelimen käyttöliittymää vastaavasti pyöreistä kuvakkeista.

Android Auto 2019 käyttöliittymä

Vasemmasta alakulmasta löytyvä koti-näppäin siirtää näytön yksittäisestä sovelluksesta aina edellisen kuvan valikkonäkymään.

 

Merkittävä uudistus on Google Maps navigaattorin ohjeiden näkyminen aina näytön alareunassa, vaikka kuuntelisit varsinaisella päänäytöllä esim. Spotifyä tai kun selailet valikkoa. Toisaalta kun olet navigointinäkymässä näet samalla kuitenkin toistamaasi mediaan liittyvät kontrollit, kuten seuraavassa kuvassa VLC Player:in komennot näkyvät samanaikaisesti valikon kanssa.

VLC komennot esillä valikon kanssa

Kuvassa on myös Android Auton asetukset avattu auton näytöltä puhelimeen. Tämä on myös tervetullut ominaisuus, koska vanhan version kanssa koin joskus haasteita asetusvalikon avaamisessa samanaikaisesti ollessani auton näytöllä.

Edellisestä kuvasta huomataan myös, että nyt kello-ikonin kohdalla on pieni punainen pallo indikoimassa uuden viestin saapumista. Viestit tulevat uuden version myötä selkeästi omaan näkymäänsä.

Android Auto viestinäkymä

Toista-napilla Google Assistant lukee viestin ääneen ja siihen voi myös vastata "reply" komennolla, tosin vastauskin sujuu parhaiten englanniksi sanelemalla.

Puhelin-sovelluksen toiminta vaikuttaa olevan samalla tasolla edellisen version kanssa. Aikaisemmassa jutussa kritisoimani yhteystietojen hakumahdollisuus vain ensimmäisen kirjaimen perusteella on valitettavasti tämän uudenkin version ominaisuutena. Ensimmäisen kirjaimen syötettyä joutuu selailemaan hakua vastaavaa listaa näytöltä, joten tältä osin Skodan oma puhelinsovellus vie edelleen voiton.

Android Auto 2019 yhteystietojen haku

Toinen uuden version kritiikki liittyy siihen, että Waze -navigaattorin ohjeet eivät näy Google Maps -sovelluksen tavoin näytön alareunassa. Toivottavasti tähän on tulossa parannus (luultavasti Wazen) versiopäivitysten myötä.

Ainut varsinainen toimimattomuus uuden version kanssa esiintyy MySkoda-sovellukseen, joka ei tunnut olevan vielä yhteensopiva uuden Android Auton kanssa. Esimerkiksi aikaisemmassa jutussa mainitsemani lista Skodan varoitusvaloista ei avaudu ollenkaan uuden Android Auton näkymässä. Tämäkin luultavasti korjaantuu MySkodan päivitysten myötä.

Kokonaisuutena käyttöliittymän uudistus oli varsin tervetullut, enkä osaa keksiä syystä miksi joku haluaisi pidättäytyä vanhan käytössä, joten päivittämään vaan!