Päivitys 10.9.2019: Tämä juttu perustuu Android Auton vanhan version käyttöliittymään. Uutta versioa käsittelevä artikkeli löytyy tästä.
Android Auto kytkee autosi näppärästi puhelimen sovelluksiin ja tuo paljon helpotusta autoilijan työpisteelle. Juttusarjan kolmannessa artikkelissa tutustutaan Android Auton käyttökokemuksiin yleisellä tasolla. Ensimmäinen artikkeli käsitteli Android Auton asentamista Suomessa, koska virallisesti sovellus ei ole vielä Suomessa saatavilla. Toinen artikkeli paneutui erityisesti Android Auton käyttämiseen navigaattorina.
Parasta antia Android Auton Android käytössä on puheohjaus, joka poistaa tarvetta räpeltää ja auton, tai pahimmillaan puhelimen, näyttöä ajon aikana. Eräänlainen turvavaruste, joku voisi sanoa, tai ainakin sitä voi näin markkinoida perheen sisällä. Vaikka navigoinnin osalta äänikomennot toimivatkin moitteettomasti, on niiden käyttö vielä muuten Android Auton osalta hieman hataraa ja tämä lienee syy siihen, miksi Android Auto ei ole vielä virallisesti saatavilla Suomessa. Seuraavassa perehdytään Android Auton käyttöön eri osa-alueilla sekä äänikomentojen, että perinteisemän ohjauksen osalta.
Asennuksen mukanaan tuoma Android Auton perusnäkymä koostuu alareunan napeilla rajatuista viidestä eri toiminnallisuudesta: navigointi, yhteystiedot, kotinäkymä, musiikki ja poistuminen Android Autosta. Koska Navigointia käsiteltiin jo edellä mainitussa erillisessä artikkelissa, käydään tässä loput toiminnallisuudet järjestyksessä läpi.
Yhteystiedot
Puhelin-kuvakkeesta avautuvassa Yhteystiedot-näkymässä käyttäjä voi hoitaa perinteisiä puhelintoimintoja, jotka ovat näkyvissä seuraavassa kuvassa. Valikosta voi siis selata puheluhistoriaa, selata yhteystietoja sekä soittaa puhelun näppäilemällä numeron. Skoda Octaviassa on varsin toimivat valmistajakohtaiset valikot puheluiden ja yhteystietojen hallintaan, joten käytännössä olenkin käyttänyt Skodan omia valikoita puheluihin ja yhteystietoihin. Varsinkin yhteystietojen haku toimii Skodan omassa valikossa kätevämmin, koska se osaa älykkäästi rajata hakulistaa kirjain kerrallaan. Android Auton yhteystietojen valikko taas on vain käytännössä vieritettävä lista yhteystiedoista, ilman hakutoimintoa.
Suurin hyöty puheluiden osalta olisi, jos Android Auton kautta voisi antaa puhekomennon puhelun soittamisesta. Valitettavasti tämä osuus ei vielä toimin kovin hyvin. Suomenkieliset nimet tuottavat haastetta ja useimmiten tuloksena onkin tilanne, jossa Android Auto ei ymmärrä mitä halutaan. Vain harva yritys tuottaa tulosta, onnistuneesti on toiminut "call Oskari" tai suomeksi "soita Oskari" mutta esim. "soita Teemu" ei ole tuottanut onnistunutta tulosta.
Kotinäkymä
Android Auton keskimmäinen näppäin vie aina Android Auton kotinäkymään, jossa tilanteesta riippuen näkyy eri sisältöä. Navigoinnin ollessa käynnissä kotinäkymässä näkyy pienennetty ohjeistus seuraavasta käännöksestä, tai mahdollisuus navigoida kotiin helposti napin painaluksella.
Autoon kytkettäessä Android Auto osaa näyttää kesken jääneen kuuntelulähteen, joten äänikirjan tai esim. Spotifyn kuuntelua voi helposti jatkaa play-napin painalluksella autoon saavuttuaan. Spotifyn toistoa voi jatkaa myös äänikomennolla "resume Spotify".
Yleisimmät viestintäsovellukset ovat Android Auto-tuettuja, joten niistä tipahtelevien viestien käsittely on ajon aikana helpompaa Android Auton kanssa. Järjestelmä osaa näyttää esim. WhatsApp-viesti ja tekstiviestit, sekä, mikä parasta, lukea viestit ääneen play-napista. Auton ollessa pysäköitynä, viesteistä voi katsella myös esikatselua.
Viesteihin voi vastata vakiovastauksella "Ajan juuri nyt autoa" tai sanelemalla vastauksen. Sanelu valitettavasti toimii vasta englanniksi, mutta "reply" komennolla voi helposti vasta esim. "OK" tai monimutkaisemminkin englanniksi. Android Auto vahvistaa lähetettävän viestin lukemalla sen ääneen ennen lähetystä.
Äänilähteen valinta
Alareunan kuulokkeiden kuvakkeen avulla pääsee hallinnoimaan sitä mitä haluaa autossa kuunneltavan. Painamalla nappia kaksi kertaa, kuulokkeiden vieressä oleva pieni nuoli suuntautuu ylöspäin ja pääset valitsemaan Android Auto-yhteensopivan äänilähteen. Googlen virallisten Android Auto-sivujen kautta löytyy suora linkki Play-kauppaan Android Auto yhteensopivien ohjelmien listaan. Viestintäsovellusten lisäksi, pääasiassa listalta löytyy radio-, podcast-, äänikirja- ja musiikkisovelluksia.
Kotimaiset sovellukset, kuten Yle Areena, Supla tai Elisa-kirja loistavat vielä poissaolollaan johtuen varmasti siitä, että järjestelmä ei ole vielä virallisesti tuettu Suomessa. Myös videoiden esittämiseen kykenevä VLC Player löytyy listalta, mutta sen sisältö on rajattu vain äänitiedostoihin.
Spotifyn käytön voi aloittaa suoraan valikoista tai milloin tahansa äänikomennolla, esim. "play spotify ipanapa". Valitettavasti tässäkin suomenkielisten sanojen tai erikoisten artistinimien osalta ääniohjaus toimii vain välttävästi ja toisaalta valikon kautta hakua on ainakin ajon aikana rajoitettu näppäilyjen määrän osalta. Se saattaa toimia vain hetken, vaikka näppäilevä käsi tulisikin käytännössä vänkärin paikalta.
Äänikirjojen kuunteluun löytyy monia sovelluksia eri palveluihin. Oma käyttö on keskittynyt lähinnä kirjastojen kanssa toimivaan Overdrive-sovellukseen, joka on toiminut moitteetta. Äänikomentojen kanssa en ole tätä kokeillut, koska yleensä saatavilla on kerralla muutenkin vain yksi kirja ja play-napin painamisen jälkeen asetuksiin ei ole ollut tarvetta koskea.
Harmillisesti toinen kirjastojen kanssa toimiva sovellus, eli kotimainen Ellibs ei ole saatavilla Android Autolle.
Yhteenveto
Android Auto on helpottanut ainakin omaa elämää melkoisesti, kun ajajan konttoriin ei ole tarvinnut asennella erillistä kännykkätelinettä ja Skodan isosta keskikonsolin näytöstä on saanut perusvarusteen puitteissa paljon enemmän hyötyä. Pääasiassa luotettavuus ja toiminnot ovat hyvällä tasolla käytettäessä järjestelmää suoraan valikoiden kautta, mutta kotimaisten äänikomentojen puute heikentää vielä toistaiseksi käyttökokemusta.
Ohjelmistopuolella lista on muuten hyvin kattava, mutta silloin kun autosta osallistuu Skype for Business -palaveriin, toivoisi suuresti edes palavereihin liittymisen olevan mahdollista auton näytöltä sen sijaan, että oikealla hetkellä joutuu räpläämään... tai siis joutuu pyytämään apukuljettajan apua kännykän käyttöön. Slidesetin näyttäminen keskikonsolin ruudulla olisi tietysti myös positiivista, ainakin, mikäli sisältönä on enemmän kuvallista sisältöä kuin täyteen ahdettua times new roman 12 tekstiä. Kuvien osalta riskiluokkakin olisi Spotifyn albumikuvien tasolla.
Toisaalta netistä löytyy myös ohjeita puhelimen koko ruudun peilaamiseksi auton näytölle, joten harrastemielessähän sekin voisi olla seuraava projekti.
- Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja
Kommentit
Yle Areena on saatavilla Android Autoon
- Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja
Yle on julkaissut 26.6.2020 artikkelin, jossa mainitaan Yle Areena soveluksen olevan nyt saatavilla myös Android Autoon.